De bewogen mens

ATELIER-WILLEMS.NL

De bewogen mens

Dagelijks zie ik mensen lijden, in mijn directe omgeving en op wereldniveau. Vluchtelingen in de kou, politieke gevangenen in smerige gevangenissen, mensen die vereenzamen. Ik voel me machteloos maar kan er mijn ogen niet meer voor sluiten. De zwaarte moet een stem krijgen. Het duwt en trekt en klopt op de deur.

Met grote gebaren maak ik een opzet, niet precies wetende waar het heengaat. Ik volg mijn innerlijk kompas, laat mijn hand zijn gang gaan. Er zit geheugen in mijn handen.

De beelden die opdoemen zijn vaak zwart en zwaar en doorleefd. Mensen die hun schouders laten hangen, lijdzaam, de hoop balanceert op het randje. In sommige beelden ontstaat troost of verbinding.

Het fascineert me hoe sterk de levenskracht is. Waarom mensen willen blijven leven ondanks het lijden.

Ik gebruik graag zwart Siberisch krijt op levensgroot papier. Met dat krijt kan ik heel subtiele maar ook heel krachtige lijnen zetten. Er ontstaat gelaagdheid door delen uit te smeren of weg te gommen. De lijnen kunnen niet helemaal meer verdwijnen, zij vormen de geschiedenis van de tekening. De tekening ziet er vaak besmeurd, vuil of chaotisch uit en benadert daarmee het leven zelf.