Over mij

ATELIER-WILLEMS.NL

Vergadering van golven - Till Willems Kunst
CBE7E0F1-292D-4E95-9673-33A7BAF07C5A

Beelden komen tot leven


Vanaf het allereerste begin vormden mijn lijnen zich tot modeltekeningen, tekstbeelden, pentekeningen en Chinese penseelschilderingen. Later ben ik op zoek gegaan naar manieren om deze tekeningen en schilderingen nog meer te laten leven, om ze meer onderdeel te laten zijn van de ruimte.Tijdens mijn zoektocht ben ik begonnen met het schetsen met ijzerdraad. Mijn werk begon zich te ontwikkelen van een plat tweedimensionaal beeld naar ruimtelijke, driedimensionale beelden. Het mooie van het schetsen met ijzerdraad vind ik de spontaniteit die het met zich meebrengt. Door met ijzerdraad te werken ontstaat er geleidelijk een levendig beeld in mijn handen.

Een dierfiguur met een eigenwijs karakter, of een mensfiguur met een diepgaande emotie. Daarnaast kan zo'n ruimtelijke schets door een bepaalde lichtval en de schaduwwerking daarvan weer een spannende projectie op een muur geven.

Lijnen

Al zeker sinds mijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg ben ik gefascineerd door lijnen. Het is indrukwekkend hoe simpele lijnen niet alleen voor een beeld, maar ook voor een bepaalde sfeer kunnen zorgen of een bepaald gevoel kunnen oproepen. Dit zie je dan ook terug in mijn werk. Mijn doel is om met die lijnen een beeld te creëren, maar ook om bewegingen en emoties vast te leggen in een lijnenspel, om de kijker aan het denken te zetten:
Wat doet deze figuur? Hoe voelt deze figuur zich? Waar gaat deze figuur naartoe? Of juist: Waar komt deze figuur vandaan?

Ik houd het bewust bij schetsen. Hiermee hoop ik de verbeelding te prikkelen. Een schets is in feite nog niet af. Je kunt er als kijker lijnen bij bedenken om een compleet beeld te vormen. Op deze manier daag ik de kijker uit om zijn eigen betekenis geven aan mijn werk.

Over mij

Leren en experimenteren

Sinds ik besmet ben geraakt met het 'driedimensionale virus' ben ik me meer gaan verdiepen in deze kunstvorm door ook met andere materialen te gaan werken. Ik geloof dat je als kunstenaar moet blijven leren en experimenteren om te zorgen dat je creatief blijft. Zo'n experiment leidt lang niet altijd tot nieuw werk, maar het zorgt wel voor inspiratie of nieuwe inzichten.


Ook levensgroot


Naast mijn werken van ijzerdraad vertaal ik mijn schetsen ook naar grote, ruimtelijke sculpturen en beelden. Sommige van deze beelden zijn wel drie en een halve meter hoog geworden. In elk beeld dat ik creëer zit een stukje authenticiteit. Ik zie elk beeld als een handtekening, een stukje van mijzelf.


Geïnspireerd door dieren


Die authenticiteit die ik zo belangrijk vind, zie ik heel mooi terug bij dieren. Dieren zijn pure en echte wezens, die niemand voor de gek houden. Ze zijn altijd zichzelf. Dit is een van de redenen dat dieren een van mijn grootste inspiratiebronnen zijn. Ik geniet ervan om dieren te observeren en ze vervolgens vast te leggen, vaak op een humoristische manier.


tekenen op lokatie


Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn werk?
Kom dan eens langs in mijn Atelierwinkel!


De Atelierwinkel

Batterijstraat 11
5396 NT
Lithoijen


of

Copyright © Till Willems - Atelier Willems. Alle rechten voorbehouden.