Over mij

ATELIER-WILLEMS.NL

Over mij

Bewerkt (40 van 83)
Bewerkt (45 van 83)

Lijnen

Al sinds mijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg ben ik gefascineerd door lijnen. Het is indrukwekkend hoe simpele lijnen niet alleen voor een beeld, maar ook voor een bepaalde sfeer kunnen zorgen of een gevoel kunnen oproepen. Dit zie je terug in mijn werk. Mijn doel is om met die lijnen niet alleeneen beeld te creëren, maar ook om bewegingen en emoties vast te leggen in een lijnenspel. 

Ik houd het bewust bij schetsen. Hiermee hoop ik de verbeelding te prikkelen. Een schets is in feite nog niet af. Je kunt er als kijker lijnen bij bedenken om een compleet beeld te vormen. Op deze manier daag ik de kijker uit om zijn eigen betekenis geven aan mijn werk.

Gaia

Leren en experimenteren

Sinds ik besmet ben geraakt met het 'driedimensionale virus' ben ik me meer gaan verdiepen in deze kunstvorm door ook met andere materialen te gaan werken. Ik geloof dat je als kunstenaar moet blijven leren en experimenteren om te zorgen dat je creatief blijft. Zo'n experiment leidt lang niet altijd tot nieuw werk, maar het zorgt wel voor inspiratie of nieuwe inzichten.


de bewogen mens


Dagelijks zie ik mensen lijden, in mijn directe omgeving en op wereldniveau. Vluchtelingen in de kou, politieke gevangenen in smerige gevangenissen, mensen die vereenzamen. Ik voel me machteloos maar kan er mijn ogen niet meer voor sluiten. De zwaarte moet een stem krijgen. Het duwt en trekt en klopt op de deur.

Met grote gebaren maak ik een opzet, niet precies wetende waar het heengaat. Ik volg mijn innerlijk kompas, laat mijn hand zijn gang gaan. Er zit geheugen in mijn handen.

De beelden die opdoemen zijn vaak zwart en zwaar en doorleefd. Mensen die hun schouders laten hangen, lijdzaam, de hoop balanceert op het randje. In sommige beelden ontstaat troost of verbinding.

Het fascineert me hoe sterk de levenskracht is. Waarom mensen willen blijven leven ondanks het lijden.

Ik gebruik graag zwart Siberisch krijt op levensgroot papier. Met dat krijt kan ik heel subtiele maar ook heel krachtige lijnen zetten. Er ontstaat gelaagdheid door delen uit te smeren of weg te gommen. De lijnen kunnen niet helemaal meer verdwijnen, zij vormen de geschiedenis van de tekening. De tekening ziet er vaak besmeurd, vuil of chaotisch uit en benadert daarmee het leven zelf.


Beelden komen tot leven


Vanaf het allereerste begin vormden mijn lijnen zich tot modeltekeningen, tekstbeelden, pentekeningen en Chinese penseelschilderingen. Later ben ik op zoek gegaan naar manieren om deze tekeningen en schilderingen levendiger te maken, om ze meer onderdeel te laten zijn van de ruimte.Tijdens mijn zoektocht ben ik begonnen met het schetsen met ijzerdraad. Het werk begon zich te ontwikkelen van een plat tweedimensionaal beeld naar ruimtelijke, driedimensionale beelden. Het mooie van het schetsen met ijzerdraad vind ik de spontaniteit die het met zich meebrengt, de beweelijkheid van het materiaal maakt het mogelijk om het beeld bij te buigen tot de uiste emotie is bereikt.

Een dierfiguur met een eigenwijs karakter, of een mensfiguur met een diepgaande emotie. Daarnaast kan zo'n ruimtelijke schets door een bepaalde lichtval en de schaduwwerking daarvan weer een spannende projectie op een muur geven.

Ook levensgroot


Naast mijn werken van ijzerdraad vertaal ik mijn schetsen ook naar grote, ruimtelijke sculpturen en beelden. Sommige van deze beelden zijn wel drie en een halve meter hoog geworden. In elk beeld dat ik creëer zit een stukje authenticiteit. Ik zie elk beeld als een handtekening, een stukje van mijzelf.


Geïnspireerd door dieren


Die authenticiteit die ik zo belangrijk vind, zie ik heel mooi terug bij dieren. Dieren zijn pure en echte wezens, die niemand voor de gek houden. Ze zijn altijd zichzelf. Dit is een van de redenen dat dieren een van mijn grootste inspiratiebronnen zijn. Ik geniet ervan om dieren te observeren en ze vervolgens vast te leggen, vaak op een humoristische manier.


tekenen op lokatie


Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn werk?
Kom dan eens langs in de Atelierwinkel


De Atelierwinkel

Batterijstraat 11
5396 NT
Lithoijen


of